Praktische info

Klimaat & weer

In het algemeen zijn de zomers op Japan vrij warm en de winters mild. Het hangt natuurlijk wel af van waar je precies bent op Japan. Het zuiden van Japan heeft bijvoorbeeld een warm zeeklimaat en in sommige gebieden wordt het in de winter niet kouder dan 20 graden Celsius. Lees verder

Hotels

In Japan heb je verschillende type hotels namelijk gewone hotels en ryokans. Een ryokan is een traditioneel familiehotel. Daarnaast is er ook nog een goedkopere versie van een ryokan en dat noemen ze een minshuku. Dit is een soort bed and breakfast. Wat je in Japan ook veel ziet zijn de zogenaamde 'Love hotels'. Deze hotels zijn er speciaal voor verliefde stelletjes.

Betalen in Japan

Je zou denken dat in een technisch hoog ontwikkeld land als Japan ook iedereen elektronisch betaald. Niets is minder waar. In Japan wordt voornamelijk met contant geld betaald. Wil je met je bankpas geld opnemen dan kun je alleen terecht bij een 'International ATM', een internationale pinautomaat. Deze automaten tref je bij postkantoren en in 7/11 winkels. Als je naar Japan gaat is het daarom ook aan te raden om altijd contant geld bij je te hebben zodat je ten alle tijden kunt betalen zonder je bankpas of creditcard te gebruiken. Wil je toch je bankpas gebruiken zorg dan dat je 'betalen wereldwijd' aan hebt staan. Of dit het geval is kun je controleren bij je bank.

Reizen per trein

Het openbaar vervoer staat in Japan op een zeer hoog niveau. De Japanse Spoorwegen (JR) heeft een spoorwegnet van maar liefst 20.000 km. Gelukkig hoef je geen Japans te kunnen als je met de trein wilt reizen want in de intercity's is de informatie zowel in het Japans als in het Engels te lezen. De tarieven voor het openbaar vervoer zijn in Japan trouwens veel lager dan in Nederland.

Treinstation Tokio

De meest snelle manier om naar de diverse steden in Japan te reizen is met de Shinkansen. Deze hoge snelheidstrein brengt je met een snelheid van maar liefst 320 km per uur waar je wilt zijn. Zo reis je bijvoorbeeld van Tokio naar Kyoto in slechts 2,5 uur. Ben je in het bezit van een Japan Rail Pass dan mag je daarmee tevens gebruik maken van bijna alle hoge snelheidstreinen.

Tip! Een app die onmisbaar is als je gebruik maakt van het openbaar vervoer in Japan is de app Hyperdia. De app is speciaal ontwikkeld voor toeristen in Japan en geeft je alle informatie over het openbaar vervoer die jij nodig hebt als je door Japan reist.

Japan Rail Pass

Ga je op vakantie naar Japan en wil je veel naar verschillende steden reizen met de trein? Dan kun je het beste de Japan Rail Pass kopen. Deze pas is niet in Japan te koop maar alleen in het buitenland. Met deze pas kun je niet alleen onbeperkt reizen op alle JR-lijnen maar ook op de aansluitende bussen, stadstreinen en sommige veerboten. Uitgesloten zijn de metro en de particulieren spoorlijnen. De Nozomi en Mizuho treinen behoren niet tot de nationale JR groep, deze treinen zijn dan ook niet gratis bij gebruik van de pas. De Japan Rail Pass is in drie varianten te koop namelijk voor 7 dagen, 14 dagen of 21 dagen.

Japan Rail Pass 7 dagen

Japan Rail Pass 7 Dagen

Japan Rail Pass 14 dagen

Japan Rail Pass 7 Dagen

Japan Rail Pass 21 dagen

Japan Rail Pass 7 Dagen

Reizen met de auto

De landelijke gebieden van Japan kun je het beste verkennen met een auto. In Japan wordt er links gereden. De wegen zijn gelukkig van een goede kwaliteit. In de grote steden is het wel lastig rijden omdat het er erg druk is. Op de lokale wegen mag je meestal niet sneller rijden dan 60 km/u en op de snelwegen mag je niet harder dan 80 tot 100 km/u. Overigens moet je voor de snelwegen tol betalen. In Japan kun je overal benzine kopen en gelukkig is de benzine een stuk goedkoper dan in Nederland.

Om in Japan auto te mogen rijden heb je wel een vertaling van je rijbewijs nodig. Deze vertaling is verkrijgbaar bij de ambassade in Nederland en bij de Japan Automobile Federation. Uiteraard moet je ook een geldig rijbewijs bij je hebben.

Auto's zijn te huur bij de luchthavens, autodealers en spoorwegstations.

Restaurants

In Japan is de diversiteit in restaurants enorm. De Japanse keuken is zeer divers en heerlijk, sushi, sashimi, ramen, Japanse curry, de keuze is enorm! In de steden tref je een ruim aanbod aan verschillende eetgelegenheden. Standaard wordt er water bij de maaltijd geserveerd, dit is gratis. Bestel je sake bij je maaltijd? Dit kan warm (atsui) of koud (samui) geserveerd worden, de keuze is aan jou. Het geven van een fooi is niet gebruikelijk in Japanse restaurants en kan zelfs als een belediging over komen.

In 2019 zond 24 Kitchen een special over de Japanse keuken uit. Gedurende zeven afleveringen zag je hoe Miljuschka door Japan reisde. Tijdens deze prachtige culinaire rondreis leerde ze alles over sushi, ramen, wasabi, tempura, de beste sojasaus, heerlijke saké en ontmoette ze uiteraard leuke mensen.

Sushi Tokio

Japanse gebruiken en omgangsvormen

Als je voor de eerste keer in Japan bent dan is het in het begin wel even wennen. De Japanse cultuur is immers wezenlijk anders dan wat wij in Nederland of België gewend zijn. Wat meteen opvalt is dat Japanners bij een begroeting voor je buigen. Lees verder

Aardbevingen

In Japan komen veel aardbevingen voor. Per jaar zijn er ongeveer 1000 voelbare bevingen. Deze aardbevingen zorgen overigens voor geen tot weinig schade. Bij het bouwen van huizen en gebouwen in Japan wordt er rekening gehouden met het feit dat de aarde er wel eens kan schudden. Toen wij nog geen dag in Japan waren voelden ook wij een aardbeving. Later bleek dat deze een kracht van 5.3 op de schaal van Richter had. Wij aten net onze lunch in een restaurant en wij schrokken er wel van. Maar wij waren dan ook echt de enigen die schrokken. Alle mensen om ons heen, allemaal Japanners, gingen gewoon door met wat ze aan het doen waren alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

Prefecturen van Japan

Japan bestaat uit 47 prefecturen. De prefecturen kun je het beste vergelijken met de provincies van Nederland.

Nederlandse ambassade in Japan

In Japan is uiteraard ook een Nederlandse ambassade gevestigd. Je vindt de ambassade in Tokyo, het adres is:

Nederlandse ambassade
3-6-3 Shibakoen, Minato-ku
Telefoonnummer +81-357765400

Staat de informatie die je zoekt hier niet bij? Bekijk ook de veelgestelde vragen!


Rondreizen Japan

Rondreis Japan

Wil jij op rondreis naar Japan? Bij Djoser vind je fantastische rondreizen vanaf 10 dagen!

Meer info

Vliegtickets Japan

Goedkope vliegtickets naar Japan bij KLM

Zoek jij een vliegticket naar Japan? Boek de meest voordelige vliegtickets bij KLM!

Meer info

Hotels Tokio

Hotels in Japan bij Booking.com

Zoek je een hotel, appartement of traditionele ryokan in Tokyo? Check het aanbod bij booking.com!

Meer info

Japan Rail Pass

Excursies en dagtours Japan

Ontdek Japan per trein en supersnelle bullet train met de Japan Rail Pass! Doen!

Meer info

Tokyo 2020

In 2020 worden de Olympische Spelen en de Paralympics in Japan gehouden. Lees meer over de Olympische Spelen en de Paralympics.

Blogs en reisverslagen

Wij zijn fan van Japan! In onze reisverslagen lees je over onze avonturen in Japan. In onze blogs gaan wij op zoek naar Japan in Nederland. Lees de blogs en reisverslagen.

Tips om gratis Japans te leren

Mitsui Garden Hotel Nihonbashi Premier

Mitsui Garden Hotel Nihonbashi Premier

In dit splinternieuwe hotel is het heerlijk om terug te komen na een dagje Tokyo! De kamers zijn prachtig, comfortabel en van alle gemakken voorzien. Er is een spa en de toegang is gratis. Het hotel is open sinds september 2018 en heeft een uitstekende ligging in het hart van Tokyo. De beroemde vismarkt en het keizerlijk paleis zijn op loopafstand. Beoordeeld met een 9.1!
Meer info & boeken

Vakanties naar Japan

Reizen naar Japan bij Kras Reizen naar Japan bij FoxReizen naar Japan bij Djoser
Bekijk meer aanbieders van reizen naar Japan

Vliegen naar Japan

Goedkope Vliegtickets naar Japan bij KLM

Volg ons op sociale media: