Veelgestelde vragen over Japan


Hoe groot is Japan?

Japan heeft een oppervlakte van ongeveer 378.000 km2 en bestaat uit 6.852 eilanden. De vier grootste eilanden zijn verantwoordelijk voor 97% van de totale oppervlakte. De totale lengte van de eilandengroep is 3000 kilometer. In Japan wonen 126.317.000 mensen (2019).

Hoeveel mensen wonen er in Tokio?

Tokio is de hoofdstad van Japan en er wonen in heel Groot-Tokyo maar liefst 35 miljoen mensen. Alleen de agglomeratie Shenzhen-Katon (China) is met 47 miljoen inwoners groter.

Drukste kruispunt ter wereld

Hoe lang is het vliegen naar Japan?

Vanaf Amsterdam naar Tokio is het met een directe vlucht ongeveer 12 uur vliegen. De afstand van Nederland naar Tokyo is ongeveer 9300 kilometer.

Wat is de beste reistijd om naar Japan op vakantie te gaan?

De beste vakantieperiode is in het voorjaar en in de herfst. Veel toeristen komen in het voorjaar om onder andere de bloei van de kersenbomen te bewonderen. In de zomer kan het in Japan behoorlijk regenen. Juli en augustus zijn de warmste maanden.

Wat is het tijdverschil met Nederland?

In Tokio is het in de winter 8 uur later en in de zomer 7 uur later.

Hoe kun je zo voordelig mogelijk op vakantie naar Japan?

Het wordt steeds goedkoper om naar Japan te vliegen. Japan wordt daarom steeds bereikbaarder als vakantiebestemming. Wij hebben tien tips om de verdere kosten binnen de perken te houden. Bekijk onze tips!

Zijn er ook pakketreizen alleen naar Tokyo?

Ja, het is mogelijk om stedentrip naar Tokyo als pakketreis te boeken.


Betaal je in Japan vliegtax?

Sinds januari 2019 betaal je in Japan vliegtax. Ook toeristen die Japan per boot verlaten betalen een tax. Het tarief is 1000 yen. Omgerekend is dit ongeveer €8,-. Je zult er trouwens niet veel van merken, de extra belasting zit al bij de prijs voor je vliegticket inbegrepen. Met de opbrengst van de vliegtax, die overigens wordt geschat op zo'n 400 miljoen euro per jaar, wordt geïnvesteerd in het toerisme en de luchthavens.

Hoe is de gezondheidszorg in Japan?

Japan heeft uitstekende ziekenhuizen, ze hebben hun medische voorzieningen prima op orde. Wordt je ziek tijdens je verblijf in Japan en heb je een arts nodig dan dien je deze als toerist zoals in de meeste vakantielanden ter plekke zelf te betalen. Een goede reisverzekering is dus altijd aan te raden.


Wat zijn de alarmnummers in Japan?

Ben je in Japan en heb je acuut hulpdiensten nodig? Voor de politie bel je dan 110, voor de brandweer of ambulance bel je 119. In de steden tref je ook kleine politiestations, deze worden 'koban' genoemd. In Tokyo alleen al zijn bijvoorbeeld 1180 van deze kobans.


Is het gebruikelijk om in Japan een fooi te geven?

Nee, dat is zeker niet gebruikelijk, het is eerder een belediging. Je zult de fooi waarschijnlijk terug krijgen. Wil je bijvoorbeeld je gids toch laten weten dat je de tour ontzettend hebt gewaardeerd trakteer hem of haar dan bijvoorbeeld op een drankje.

Wat is de hoogste berg van Japan?

De hoogste berg van Japan is de 3776 hoge Mount Fuij. Deze berg ligt op 112 kilometer van Tokio en is bij goed weer zelfs te zien vanaf de hoofdstad. De top van de Fuij is te voet bereikbaar maar het is alleen in de maanden juli en augustus toegestaan om de klim te maken. Het spreekt voor zich dat het uitzicht vanaf de top fantastisch is!

Fuij

Wordt er Engels gesproken in Japan?

In Japan wordt er weinig Engels gesproken. In de steden wordt er beter Engels gesproken dan op het platteland. Ook in de hotels kun je jezelf meestal redden in het Engels. Toch is het leuk om een paar woordjes Japans te kennen, al is het maar dat je iemand kunt bedanken in het Japans.

Tip! download de Google Translate app op je mobiele telefoon. Dan kun je ook zonder internetverbinding woorden opzoeken via Google Translate. Heb je de Japanse vertaling op je telefoon staan kantel dan je telefoon horizontaal en de Japanse tekst wordt groot weergegeven. Super handig om iemand te laten weten wat je bedoelt. Heb je wifi tot je beschikking? Dan kun je via de app een foto maken van een woord of zin in het Japans. Markeer deze tekst met je vinger en de app vertaalt de tekst naar het Nederlands. Zo hoef je nooit meer te raden wat er in het Japans geschreven staat.

De Japanse taal kent verschillende dialecten. Het Japanse schrift kent 3 alfabetten. Het Hiragana schrift, dit is een lettergrepen alfabet en het bestaat in de basis uit 48 karakters. Het Katakana alfabet wordt gebruikt voor woorden die uit het buitenland komen (restaurant, sweater, etc.) en bestaat uit 48 karakters. Als laatste wordt het Kanji gebruikt, een oorspronkelijk Chinees schrift dat bestaat uit 13.000 tekens waarvan er nu zo'n 3.000 dagelijks worden gebruikt. De Japanse spreektaal kent een 'casual' vorm en een beleefdheidsvorm, bijvoorbeeld:

Dankjewel (casual vorm): Arigato
Dankjewel (beleefdheidsvorm): Arigato gozaimasu

Wat is het betaalmiddel in Japan?

In Japan betaal je met de Japanse Yen. De bankbiljetten zijn er in de volgende waarde: 1.000, 5.000 en 10.000 Yen. Natuurlijk zijn er ook munten van 1 tot 500 Yen. In Nederland en België zijn we gewend om met een bankpas te betalen. In Japan betaalt bijna iedereen contant. Het is dus verstanding om bij een betaalautomaat geld te pinnen zodat je altijd voldoende contant geld bij je hebt.

Waar kun je het beste Japanse yens halen?

Onze ervaring is dat je het best een klein bedrag aan Japans geld in Nederland kunt aanschaffen via je eigen bank. Doe dit dus niet (deze vergissing maakten wij dus wel) op het laatste moment op Schiphol, de ABN Amro op Schiphol waar wij Japanse yens kochten was de allerduurste mogelijkheid. Neem een klein bedrag aan Japanse yens mee naar Japan zodat je als je geland bent wat kunt eten en eventueel een treinkaartje naar je bestemming kunt kopen. In de 7/11 winkels die je op veel plaatsen tegenkomt staat in de winkel een pinautomaat waar je met een internationale pas geld kunt opnemen. Het tarief dat je dan betaalt voor de Japanse Yen is veel lager.

Wat zijn typisch Japanse omgangsvormen en wat doe je vooral beter niet?

Wie naar Japan gaat zal verrast worden door een totaal andere cultuur dan de Nederlandse. De manier waarop Japanners met elkaar omgaan verschilt nogal met wat wij gewend zijn. Ontmoet je iemand voor de eerste keer dan is het er heel normaal dat als je jezelf hebt voorgesteld je direct de vraag krijgt hoe oud je bent. Wij zijn het niet zo gewend dat iemand direct naar je leeftijd vraagt, in Japan is dat wel gebruikelijk. En wat doe je vooral niet? Je neus snuiten in het openbaar. Lees verder

Komt er in Japan veel criminaliteit voor?

Het criminaliteitscijfer is in Japan zeer laag. Japan is misschien wel het veiligste land ter wereld als het om criminaliteit gaat. Het spreekt voor zich dat je in grote steden wel je waardevolle spullen in de gaten moet houden maar je zult je in Japan zeer veilig voelen.

Welke stekker heb ik nodig in Japan?

Ga je naar Japan dan heb je een adapter nodig om je elektrische apparaten te kunnen gebruiken. In Japan gebruikt men dezelfde stekker als in de USA. Deze stekker zie je in het groot afgebeeld op onderstaande foto.

Adapter stekker Japan

Tip! Adapter stekkers Japan 

In veel landen gebruikt men vaak andere stekkers dan in Nederland. Ook in Japan. Een reisstekker is daarom onmisbaar als je naar Japan gaat. Ga je vaker op reis? Dan is een adapterset onmisbaar voor jou. Met deze set van vier stekkers heb je toegang tot elk stopcontact over de hele wereld! Onmisbaar in jouw koffer! Bol.com biedt een ruime keuze uit verschillende sets reisstekkers. De stekker links op de foto is de stekker die in Japan gebruikt wordt, dit is tevens dezelfde als die van Amerika.
Bestellen

Mag ik met een tatoeage gebruik maken van een heetwaterbad (onsen)?

Helaas is dat meestal niet toegestaan.

Wat is het verschil tussen een tempel en een shrine?

In Japan zijn het Boeddhisme en het Shintoïsme de twee grootste levensbeschouwelijke en religieuze stromingen. Om te bidden gaan aanhangers naar tempels en shrines. De tempels die je in Japan ziet behoren tot het Boeddhisme, de shrines behoren tot het Shintoïsme.

Is het Tokio of Tokyo?

Het is beide goed! In het Nederlands mag je dus beide schrijfwijzes gebruiken.

Kun je in Japan het water uit de kraan drinken?

In Japan kun je overal het water uit de kraan drinken. Het is echter niet altijd even lekker.

Wat zijn de feestdagen in Japan?

Japan heeft hele andere feestdagen dan in Nederland of België. Nieuwjaarsdag (1 januari) is wel een belangrijke overeenkomstige feestdag. Bekijk de feestdagen!

Wat zijn de prefecturen van Japan?

Japan bestaat uit 47 prefecturen. De prefecturen kun je het beste vergelijken met de provincies van Nederland. Het land heeft 126.317.000 inwoners (2019) en is de op twee na grootste economie ter wereld. Japanners zijn een gezond volk: zij hebben de hoogste levensverwachting ter wereld!

Rondreizen Japan

Rondreis Japan

Wil jij op rondreis naar Japan? Bij Djoser vind je fantastische rondreizen vanaf 10 dagen!

Meer info

Vliegtickets Japan

Goedkope vliegtickets naar Japan bij KLM

Zoek jij een vliegticket naar Japan? Boek de meest voordelige vliegtickets bij KLM!

Meer info

Hotels Tokio

Hotels in Japan bij Booking.com

Zoek je een hotel, appartement of traditionele ryokan in Tokyo? Check het aanbod bij booking.com!

Meer info

Japan Rail Pass

Excursies en dagtours Japan

Ontdek Japan per trein en supersnelle bullet train met de Japan Rail Pass! Doen!

Meer info

Rondreis Japan ANWB

Stedentrip Tokyo Pakketreis

Tijdens deze rondreis van 17 dagen zie je alle hoogtepunten van Japan! Je wandelt door Kyoto, reist met de supersnelle shinkansen, je bezoekt de hoofdstad Tokyo en de stad Hiroshima. En is nog maar slechts een kleine greep uit het programma. Japan is zo veelzijdig en heeft zo veel gezichten, je staat versteld van alles wat je er ziet en beleeft. Ga jij dit avontuur ook aan? Beoordeeld met een 9.2!
Meer info & boeken

Blogs en reisverslagen

Wij zijn fan van Japan! In onze reisverslagen lees je over onze avonturen in Japan. In onze blogs gaan wij op zoek naar Japan in Nederland. Lees de blogs en reisverslagen.

Tips om gratis Japans te leren

Mitsui Garden Hotel Nihonbashi Premier

Mitsui Garden Hotel Nihonbashi Premier

In dit splinternieuwe hotel is het heerlijk om terug te komen na een dagje Tokyo! De kamers zijn prachtig, comfortabel en van alle gemakken voorzien. Er is een spa en de toegang is gratis. Het hotel is open sinds september 2018 en heeft een uitstekende ligging in het hart van Tokyo. De beroemde vismarkt en het keizerlijk paleis zijn op loopafstand. Beoordeeld met een 8.8!
Meer info & boeken

Vakanties naar Japan

Reizen naar Japan bij DjoserReizen naar Japan bij ANWB Reizen Reizen naar Japan bij Koning Aap Reizen Reizen naar Japan bij Shoestring Reizen Reizen naar Japan bij Sawadee

Vliegen naar Japan

Vlieg nu naar Tokyo al vanaf € 604,-!

Goedkope Vliegtickets naar Japan bij KLM
Bekijk meer aanbieders van reizen naar Japan

Volg ons op sociale media: