Tips om Japans te leren

Een zonnige ochtend in Tokyo. We beginnen de dag met een wandeling in Ueno Park. Er zijn al meer mensen in het park. Af en toe worden we ingehaald door een hardloper. Op een bankje bij de vijver leest een man een boek. Ueno Park is een groene oase in het drukke Tokyo. We passeren een groepje dames met hondjes, ze staan gezellig met elkaar te praten. ‘Ohayogozaimasu’, zeg ik als we ze voorbij lopen.

Vijver bij Ueno Park Tokyo

Met een licht verbaasde blik op hun gezicht groeten ze me terug. Dat hadden ze misschien niet verwacht, een blonde Europeaanse die ze in het Japans begroet met een beleefde ‘goedemorgen’. Ze spreken me aan in het Japans en vragen me of ik Japans spreek. “Ja, een klein beetje”, antwoord ik. En er volgt een leuk gesprek waarin ik vertel waar we vandaan komen, en wat de reden is dat ik überhaupt Japans kan spreken. We zeggen elkaar gedag en we wandelen weer verder. Wat een leuke ontmoeting! Ik sta er eigenlijk zelf van te kijken, wie had een jaar geleden gedacht dat ik in het Japans een gesprek kon voeren, wow!

Iedereen die Japans wilt leren heeft daar zo zijn eigen reden voor. Je gaat op vakantie naar Japan en je wilt jezelf verstaanbaar kunnen maken. Misschien ga je zelfs wel naar de Olympische Zomerspelen in Tokyo 2020! Of je bent op vakantie geweest en je hebt er Japanse vrienden aan overgehouden. Natuurlijk houden jullie contact en hoe leuk is het dan als je een paar woordjes Japans kunt? Ook zakelijk gezien is het soms handig of zelfs noodzakelijk om de taal te spreken. En dan heb je ook mensen die ‘gewoon voor de lol’ een taal willen leren. Er zijn maar weinig mensen die in dat geval voor Japans kiezen dus je maakt een bijzondere keuze!

Voor mij persoonlijk heb ik een geweldige motivatie om Japans te leren. Mijn zoon woont al bijna drie jaar in Japan en hij is getrouwd met een Japanse. Vorig jaar werd hun zoontje geboren. Hij wordt meertalig opgevoed maar ik vind het fijn als ik straks ook in het Japans met hem kan kletsen. Uiteraard ga ik het land regelmatig bezoeken en ook daarom vind ik het prettig om Japans te leren.

Hoe en waar ben ik (aan) begonnen?

Je kunt jezelf meteen inschrijven voor een taalcursus Japans. Persoonlijk wilde ik eerst weten of het haalbaar was voor mij. Hoe moeilijk zou ik het vinden? Vond ik het überhaupt wel leuk? Wilde ik mijn tijd en energie hier wel insteken? Vandaar dat ik besloot om eerst te zoeken naar een gratis oplossing die laagdrempelig was. En die vond ik in de vorm van Duolingo.

Duolingo

Duolingo is een website waar je een taal kunt leren. Via de website zelf en ze hebben ook een handige app voor op je telefoon of tablet. Het aanbod aan talen dat je kunt leren is enorm en sinds iets meer dan een jaar bieden ze ook Engels - Japans aan. Na je registratie kun je direct aan de slag.

Gratis taalcursus Japans bij Duolingo

Vol goede moed en nieuwsgierig begon ik aan mijn eerste les. Je leert niet alleen de woordjes en zinnen maar je leert ook het Japanse schrift. De lessen zijn natuurlijk zo opgebouwd dat ze op beginnersniveau starten. En dat werkte voor mij heel goed! Al snel leerde ik de eerste woordjes, zinnetjes en Japanse tekens, en ik was trots! Ik vond het leuk!

YouTube

Een taal leren bestaat uiteraard niet alleen uit woordjes stampen. Je moet ook weten hoe de grammatica van een taal in elkaar steekt. Mistte ik die uitleg weleens bij Duolingo, op YouTube valt op dit gebied heel veel te leren. Bekijk alleen al de filmpjes van Japanese Pod 101, ze zijn voor mij een waardevolle bron van informatie en ik leer er veel van. Interessante kanalen om te volgen zijn:

De eerste twee kanalen zijn in het Nederlands, de rest is in het Engels.

Language Exchange websites

Ben je enthousiast geworden? Mooi! En lukt het al je eerste zinnen te zeggen en/of te schrijven? Goed bezig! Schijf je dan in bij een language exchange website en zoek een ‘taalmaatje’. Iemand met wie je berichtjes kunt uitwisselen om elkaars taal te leren. Er zijn best wat Japanners die Nederlands willen leren en zij zoeken ook iemand met wie ze kunnen communiceren. Via mail, chat of Skype.

De website waarbij ik ingeschreven sta is www.conversationexchange.com. Het account is gratis en de site heeft een handige zoekfunctie. Zoek je iemand uit Japan die Nederlands leert? Of liever een Japanner/Japanse die (tijdelijk) in Nederland woont zodat je geen last hebt van het tijdsverschil? Je kunt aangeven via welke manier je wilt communiceren. En zelfs of je elkaar ‘face to face’ wilt ontmoeten.

Al meer dan een jaar geleden kreeg ik via deze website een verzoek van een vrouw uit Tokyo. Zij wilde graag Nederlands leren en ze was nieuwsgierig naar onze cultuur. Ik accepteerde haar verzoek en sinds die tijd wisselen we via LINE berichtjes uit. LINE is een soort van WhatsApp dat in Japan veel gebruikt wordt. We vertellen elkaar over elkaars leven en hoe het is om in Nederland en Japan te wonen. De basis van onze berichten is in het Engels maar gaandeweg steeds meer in het Japans en Nederlands. We corrigeren elkaars tekst en we stellen (taal)vragen aan elkaar. Tijdens mijn bezoek in Japan in mei 2018 heb ik haar en haar man ontmoet. Een nieuwe vriendschap is ontstaan, echt super leuk!

Enige tijd geleden kreeg ik weer een verzoekje, dit keer van een Japanse jongen die momenteel in Utrecht woont om te studeren. Met hem skype ik zodat we beiden spreek- en luistervaardigheid oefenen. Schrijf jezelf in via een dergelijke website, het is super leerzaam. En wie weet hou je er ook leuke contacten aan over zoals ik.

Let op: het allereerste verzoekje dat ik kreeg via deze website was een commercieel bericht van iemand die me tegen betaling Japanse les wilde geven. Dit is niet de bedoeling van deze website. Bij deze site draait het om elkaar ontmoeten op een vriendschappelijke manier om taal, cultuur en andere leuke dingen uit te wisselen. Maar nooit tegen betaling, het is een vriendendienst. Je helpt elkaar.

Sail: Goed (maatschappelijk) bezig!

Sinds kort is er een nieuwe app om Japans te leren. De app heet Sail en is speciaal bedoeld voor Japanse ouderen om een vreemde taal te leren. De app is te downloaden in de app-store van Apple of Google Play. Zoek op Sail Japanese conversations om hem te vinden. Via de app kunnen contacten gelegd worden zodat Japanse ouderen aanspraak hebben, minder eenzaam zijn en een taal leren. En kunt je Japans kunt oefenen, iedereen blij! Persoonlijk vind ik dit een mooi initiatief!

Tips

Om de Japanse taal goed onder de knie te krijgen geef ik je een aantal tips:

Onmogelijke opgave of makkie?

Toen ik begon met het leren van de Japanse taal bedacht mezelf: “Als ik één woordje kan onthouden, dan kan ik er ook twee onthouden. En als ik er twee kan onthouden lukt drie ook wel”. En zo is nu, anderhalf jaar later mijn Japanse woordenschat behoorlijk gegroeid. Maar dat betekent niet dat ik nu vloeiend Japans spreek. In tegendeel, ik heb nog veel, heel veel te leren en noem mezelf nog steeds een beginner.

Nee, het is geen makkie om Japans te leren. Dit vergt dicipline en doorzettingsvermogen. Vind je iets moeilijk? Maak daar dan meteen een uitdaging van. Het heeft me veel meer gebracht als alleen maar het leren van een taal. Een leuke vriendschap met iemand in Tokyo, kennis over de Japanse cultuur en meer. In 2020 ga ik weer terug naar Japan, ik ben benieuwd hoe het dan gaat met mijn Japans!

Wil je graag een reactie plaatsen op deze blog? Stuur je reactie dan via email.

Lees meer blogs en reisverslagen.

Rondreis Japan ANWB

Stedentrip Tokyo Pakketreis

Tijdens deze rondreis van 17 dagen zie je alle hoogtepunten van Japan! Je wandelt door Kyoto, reist met de supersnelle shinkansen, je bezoekt de hoofdstad Tokyo en de stad Hiroshima. En is nog maar slechts een kleine greep uit het programma. Japan is zo veelzijdig en heeft zo veel gezichten, je staat versteld van alles wat je er ziet en beleeft. Ga jij dit avontuur ook aan? Beoordeeld met een 9.2!
Meer info & boeken

Blogs en reisverslagen

Wij zijn fan van Japan! In onze reisverslagen lees je over onze avonturen in Japan. In onze blogs gaan wij op zoek naar Japan in Nederland. Lees de blogs en reisverslagen.

Tips om gratis Japans te leren

Mitsui Garden Hotel Nihonbashi Premier

Mitsui Garden Hotel Nihonbashi Premier

In dit splinternieuwe hotel is het heerlijk om terug te komen na een dagje Tokyo! De kamers zijn prachtig, comfortabel en van alle gemakken voorzien. Er is een spa en de toegang is gratis. Het hotel is open sinds september 2018 en heeft een uitstekende ligging in het hart van Tokyo. De beroemde vismarkt en het keizerlijk paleis zijn op loopafstand. Beoordeeld met een 9.0!
Meer info & boeken

Vakanties naar Japan

Reizen naar Japan bij DjoserReizen naar Japan bij ANWB Reizen Reizen naar Japan bij Koning Aap Reizen Reizen naar Japan bij Shoestring Reizen Reizen naar Japan bij Sawadee

Vliegen naar Japan

Vlieg nu naar Tokyo al vanaf € 604,-!

Goedkope Vliegtickets naar Japan bij KLM
Bekijk meer aanbieders van reizen naar Japan

Volg ons op sociale media: